Sagt og skrevet

ART

FRANCK TRONBORG


Sagt og skrevet"Københavnsk Tju-bang-maler på Vestsjælland"


Solen står varmt ind ad vinduet i atelieret i den store lejlighed på hjørnet

af Østerbro. Lyset gør de farverige malerier endnu mere farvestrålende, og de

matcher fint Francks varme velkomst, da jeg træder indenfor.


Franck Tronborg, 47, er nået langt på sin rejse gennem sit kunstneriske liv. Midt i

september modtog han hæderen som ’Årets Kunstner 2009’ i Slagelse Kommune og har dermed fået en synlig anerkendelse for sit arbejde. Prisen bliver uddelt af Grafisk Støtteforening og Slagelse Museum, der hvert år kårer en kunstner, der har markeret sig positivt i lokalområdet. I år var det så Francks tur til at få overrakt prisen af borgmester, Lis Tribler, ved et festligt arrangement på Det

Grafiske Museum i Bredegade.


Vejen til anerkendelsen har været lang og ikke uden forhindringer, men det er til gengæld netop de mange oplevelser langs ruten, der har fyldt rygsækken med erfaringer. Erfaringer, der nu kommer til udtryk i Francks mange forskellige kunstneriske udtryksformer. Læs mere ...


2009


”Kontrolleret spontanisme”


Med den poetiske og fabulerende stil, man oplever i Franck Tronborgs værker, kan man let få associationer til én af de mere fremtrædende personer indenfor Cobra-kunsten, Carl-Henning Pedersen, som engang sagde; ” Vær spontan, så alt hvad der er i dig, kommer frem i billedet. Forstår du at handle ud fra fantasiens skabende evne - forstår du også, at kunst ikke kan skabes gennem bevidste konstruktioner. Vil du ha' det levende frem, som er i dig, må du skabe ud fra dine inderste bevæggrunde"


Og det er netop dét der kendetegner Franck tronborgs tilgang til maleriet. Tilblivelsen af værkerne er personlig og på en gang styret af indre stemninger, tanker og intuition, men samtidig også udført med tanke og mål for øje. Man kan kalde det for en kontrolleret spontanitet.  Franck Tronborg sætter sig kun til lærredet og griber penslen, når han har noget at fortælle.

”Jeg stiller mig foran lærredet, lukker øjnene og tegner så figurerne i blinde. Når jeg lukker øjnene op, åbner motivet sig for mig, og jeg arbejder mig ind i de enkelte former”.


Finurlige kompositioner og markante farver træder ud af fladen i Franck Tronborgs malerier og man hvirvles ind i de skarpe farvemættede figurative abstraktioner. Udtrykket i værkerne er intens, rytmisk og med et strejf af humor, men bag det fornøjelige, ligger seriøsiteten og oplevelserne, der er med til at forme helheden.


Franck Tronborg arbejder ikke for hvem som helst. Han arbejder for Franck Tronborg, hvor en ekspressiv udtryksform tager udspring af fortælling, følelser, stemninger og hændelser i livet. Der findes en vej ind og ud af tristhed og håbløshed. Og der åbnes op for at finde ind til kærligheden og passionen og dyrke det med mod og livsgnist.


Farverne giver energi gennem deres nuancestyrke og bliver nærværende og livgivende. Der er meget tyngde i billederne – ingen lethed. Men masse af bevægelse i de stærke, uregerlige farver. Franck Tronborg skaber koloristisk liv, men fastholder samtidig en vis melankoli og essensen af nuet. Glæde og forandring …. nysgerrig-hed …. indre længsel, indre opbrud, indre ro …. Hans motivverden indeholder mange kontraster.


Det er ikke nødvendigvis meningen man skal forstå værkerne eller bevæggrunde til værkernes tilblivelse, men man skal åbne op for en oplevelse og en omsluttethed og indtrængen, som man kun får ved at lægge bort de blokader, der kan ligge til hindre for at det kan trænge igennem, og man kan træde ind i maleriet og opleve den vedholdenhed overfor kompositionen og brug af farveskala og fortællerevne, som Franck Tronborg besidder.Af Kirsten-Marie Hedeland, gallerist og skribent ved Kunstavisen (september 2012)

Følg mig på Facebook

 

Sidst opdateret 11-02-2019                                                                                                                                                      Copyright Franck Tronborg